péntek, szeptember 18, 2009

Free-World 6. rész: Notepadből Metapad


Mindnyájan, akik valaha is használtunk Windows-zal felszerelt számítógépet, ismerjük a Microsoft Jegyzettömb (Notepad) nevű programját, gondolom senkinek nem kell ezt a végtelenül egyszerű szövegszerkesztőt bemutatnom. Most viszont ráakadtam egy olyan immár nyílt forráskódú programra, ami egy sokkalta fejlettebb és több funkcióval rendelkező programmá alakítja ezt a segédprogramot, de úgy, hogy mindössze egy indurka-pindurka méretű exét kell felülírnunk az eredeti notepad exével. Ez a program a Metapad, aminek mérete kilobájtokban számolható, mégis rengeteg funkcióval egészíti ki az eredeti Microsoft-programot, és a gépigénye sem nagyobb, mint a Jegyzettömbbé.

A program Windows 95-től Windows 7-ig az összes létező Microsoft oprendszeren tökéletesen fut, a fenti kép a Windows Vistában mutatja a program képességeit. A telepítése ha nem is a lehető legegyszerűbb, de még így sem gyűlhet meg vele a baja senkinek, aki legalább annyira ért a Windowshoz, hogy egy telepítőprogramot sikeresen végig tudjon nyomni, igaz, rendszergazdai jogosultságok kellenk ahhoz, hogy az eredeti Notepad-et helyettesítse a metapad, de nem kötelező azt helyettesíteni, mivel portable alapú a program, hiszen csak az exe fájl kell ahhoz, hogy bárhol, bármilyen Windows-on tökéletesen fusson, így ezt nyugodtan tehetjük pendrive-ra vagy USB-winchesterre is, azonnal el fog mindenhol indulni, ahol egy 32 bites Windows el tud indulni, úgyhogy bátran ki lehet próbálni, nagyon megéri, hiszen egy kiváló szövegszerkesztőt kaphatunk!

Letöltés innen:

Fordítások, köztük magyar
Metapad forráskód

Összességében: Kiváló alkalmazás a metapad, a Jegyzettömb egyszerűségét követi, annyi is a gép/helyigénye, mégis rengeteg hasznos funkcióval egészíti azt ki ez a korábban "csak" ingyenes, és mostanra már nyílt forráskódú program, csak ajánlani tudom ennek kipróbálását; ha egyszer kipróbálod, biztosan nem fogsz sohasem visszavágyni az eredetire!
Értékelés: 5/5

A fejlesztő blogja