péntek, június 02, 2017

Az eddigi legnagyobb előrelépés a DTM életében: immár élőben láthatóan!

Hölgyeim és Uraim, Kedves Hallgatók és Nézőink!

Igen, jól olvastátok: nézőink. A DTM ugyanis az eddigiekkel ellenben immár nem csak podcast formában jelentkezik, hanem eljutottunk arra a pontra, hogy immár kezd összeállni annak az iránynak az általánosítása, amit az előző bejegyzésben látható, 2001 szeptemberi adás idején Látható Rádió címen aposztrofált az akkori Asztaltársaság. Akkoriban ugyebár a Csüti-csatira is figyelő Vitéz Norbert és a Guards Kft. szervezésében Kátai Csaba operatőri, Varga G. Gábor és Serfőző Zsolt rendezői tevékenységét láthatta a világ élőben az Interneten az akkori technikának megfelelő RealAudio és RealVideo szerveres módszerrel, jó eséllyel Magyarországon elsőként meghonosítva ezt a lehetőséget, hogy egy rádióműsort ne csak hallgatni, de nézni is lehessen az Interneten keresztül.

Na és most gyakorlatilag ugyanannak az akkori módszernek a mai trendeknek megfelelő változatát hoztuk el Nektek, ami nem mást jelent, mint hogy YouTube-on élőben közvetítjük a DTM adásokat a budapesti Lurdy Ház 1. emeletén található Hyp-R stúdióból, ezzel csaknem egy évtizednyi problémát megoldva.

Igen, most jön tehát a lényeg: 15 évvel a Látható Rádió kísérletek, valamint 10 évvel a Petőfi Rádió zenei rádióvá alakítása után először ismét ÉLŐBEN HALLGATHATÓ ÉS NÉZHETŐ A MŰSOR!

Itt említeném meg azt a nem elhanyagolható lényegességű tényt is, hogy immár én sem csak egy hallgatója/rajongója vagyok a műsornak, hanem most már a műsor hivatalos operatőre vagyok (előttem a legelső "újkori" videokísérleteknél Soltész Levente vitte ezt a szerepet, most pedig várhatóan felváltva és/vagy közösen fogjuk e szerepet vinni tovább), tehát 2017. Május 16-tól kezdve immár részben az én munkám is benne van az adásokban.

Persze azt se felejtsük el, hogy eleddig a DTM meglehetősen rendszertelenül és ritkán jelentkezett, immár e téren is változás történt: 2017. Május 16-tól kezdve rendszeresen, kétheti sűrűséggel jelentkezik az adás, tehát minden második Kedd este érdemes lesz figyelni.

A műsor tehát legközelebb - ebből már könnyedén kiszámíthatóan - 2017. Június 13-án, magyarországi helyi idő szerint 18:30-kor, azaz @729 netórakor fog jelentkezni élőben a DTM Asztaltársaság YouTube-csatornáján, várhatóan mintegy 40 percen keresztül.

Még egy fontos változást szeretnék most dokumentálni. Ez pedig nem más, mint hogy az eleddig formai megoldás terén gyakorlatilag teljesen egybefüggő adás immár részekre lett osztva, így tehát a legutóbbi, Május 30-i adásban négy részre tagolódott a műsor, ezzel is segítve az egyes adások áttekinthetőségét, fogyaszthatóságát. Az élő adások leadása után részekre vágjuk az elkészült felvételeket, és utólagosan, egyenként adjuk közre a DTM Asztaltársaság YouTube-csatornáján, így az eddig egyben közreadott, mintegy háromnegyed órás adások helyett jellemzően 8-10 perces részleteket fogtok látni.

A legutóbbi, 2017. Május 30-i adás részeit alább nézhetitek és hallgathatjátok meg. A blogot is rövidesen hozzáigazítom az újdonságokhoz.

Várjuk visszajelzéseiteket, hogy tetszik-e a megújult DTM, s hogy mit kéne még belevenni.

Kellemes műsorhallgatást és -nézést kívánunk!