szombat, december 27, 2008

Szeretem az állatokat: La Pantera Rosa!

Még a hónap elején kaptam édesanyámtól egy, a nevére kiállított PoP Kedvezményprogram Kártyát (körülbelül 1500-1700 ponttal), amit 2008 végéig vagy a helyi T-Pontban vagy interneten lehet levásárolni. "Jó, hogy ma még csak december 7-et írunk!" - gondoltam mikor odaadta.

Persze az ország villamos energiájának 40%-át előállító városban miért is lenne ilyen T-Pont?! Sebaj, felmegyek a megadott webcímre. Rögtön az arcomba ugrik, hogy ha bármit is akarok, regisztráljak. Na jó... bár érdekes, ha egy CD-t, vagy DVD-t veszek valahol - mert itt ezeket lehet megvenni -, a kutya nem kéri se a személyimet, se mást. Jó, nem kukacoskodom, regisztrálok. Az alig olvasható képes ellenőrzőkód - CAPTCHA - miatt sikerül is úgy tizenkettedszerre. Itt elment az életemből fél óra... De végül az email címemre érkezik az aktivációs levél. OK, boldogság.

Vissza a honlapra, beírom a kódjaimat ééééééés... nem enged be. Elvileg nem jól adtam meg vagy a jelszavamat, vagy az email címemet. Akarom megváltoztatni? Hogyne, minden vágyam! Azonban, miután nem tudtam sehogyan sem belépni, egyik böngészővel sem, ráböktem erre a lehetőségre.

Azt hiszed? Igen? Jól hiszed! "Nem létező Email!" A hajam letettem hirtelen. Biztos, ami ziher, visszanéztem újra a fiókomban lapuló levelet: "A regisztrált Email cím: ........@gmail.com" Akkor ez most regisztált vagy nem regisztrált cím? Megpróbáltam újra belépni, nem sikerült. Egy csöppet bepipultam. Egész kultúrált hangnemben megírtam a felkínált címre a problémámat és úgy voltam vele, hogy akkor ennyi.

Azonban nem, láss csodát december 23-án (7-én írtam le a panaszom!) érkezett egy rövid üzenet a fiókomba a Levelezési Képviselőtől. Elnézést kért és közölte - most figyelj, mert én finom magyarsággal összef..tam a bokámat - hogy "Online felületünk még fejlesztés alatt áll."! Kérlek, most olvasd vissza az első bekezdésben található vastagon szedett részt! Köszönöm!

Nézzük csak: 2008 december 31-ig lehet levásárolni a pontjainkat, de december 23-án még fejlesztés alatt áll az ehhez szükséges honlap... Ugye csak én vagyok helikopter???

Nem tudtam eldönteni, sírjak vagy nevessek. Azt hiszem ordítottam, mert az a biztos. Beírtam újra a szükséges webcímet és immár bejelentkezhettem a korábban "nem is regisztrált" címemmel. Hosszas válogatás után kinéztem magamnak egy BonBon albumot. Igaz, 2400 HUF, de egye fene, egyszer élünk, majd kifizetem a különbözetet anyunak. Mert ugye én kis naiv azt hittem, hogy ha 2008-at írunk, akkor a rendszer van olyan rugalmas, hogy levonja a pontokat, majd a fennmaradó összeget ráterheli a telefonszámlára, amihez a Kártyát rendelték. De nem... Jó, felteszem a kezem, a hülye én vagyok, ezt biztosan "nem lehet megcsinálni". (Kedvenc mondatom a programozóktól.)

Vissza a kályhához. Kérdem páromat, ő mit szeretne... Eljutunk Sting - Brand New Day albumához. Tíz dal, ha jól emlékszem 990 pontért. Ideális. Beírom a szükséges kódokat a kártyáról, immár letölthetem. Végigkattintgatom, lehúzom. WMP betölt, zene indul... vagy mégsem. Előbb töltsem le a licenszt! Jó, a bánat ott egye meg, letöltöm. Elfogadom, hogy összesen 2 számítógépen tárolhatom egy időben, csak szakadó esőben és fejenállva hallgatom... ilyesmi. Hmm, pedig már épp azon agyaltam, hogy feltöltöm az összes létező torrent oldalra. Ahonnan - teszem hozzá csendesen - mindenféle vakarózás és licenszelés nélkül maximum fél óra alatt hozzájutottam volna. De legyen, a sánta csigáját neki, legyen: 3-2-1 múkodj... vagyis licensz!

Elmondom hogyan működik ez, mert látom, értetlenül nézel. Szóval, katt a hallgatni kívánt dalra, ekkor felugrik egy ablak. Adjam meg a belépéshez szükséges kódjaimat: email, jelszó. OK, megadom, katt a Letölt gombra. Egy pillanat, siker! De jó, akkor végre az enyém az album. Katt újra a dalra, hadd szóljon a Desert Rose. Aztán vége és a gyanús csend fogad. Megnézem már, mi a görcs... hát a következő dalhoz is töltsem le a licenszt! Áááááááááááá...

Számoljunk csak: 1 katt a dal, 1 katt az email cím beírásához, emailt beírom, 1 katt a jelszóhoz, jelszót beírom, 1 katt a Letöltés ikonra, 1 katt az ablak bezárásához... Ezt szorozd fel tízzel! Plusz egy-kettő-három, ha elrontom... Azt hiszem ekkor már üvöltöttem. Azt a maradék szutykos 500-600 pontot kenjék a hajukra! Már csak azért is, mert az akciós albumok egy részét képtelenség elérni: többek között hibaüzenettel köszöntött Santana is.

Szeretem az állatokat, főleg a rózsaszín párducot!

péntek, december 26, 2008

Vajon mi lelhette az Asztaltársaságot?

Idézés a Netidők vendégkönyvéből

(481)
Név: Gál Marcell
E-mail: Gothpaladinus@Gmail.com
Idő: 2008. december 26., péntek, 11:54
Megjegyzéseid:

Tisztelt Netidők Asztaltársaság! 

Az általam létrehozott blogba szinte mindannyiótoknak küldtem meghívót a itteni, impresszum-beli e-mail címre egy hete. Ám úgy tűnik, hogy totál felesleges volt alkalmaznom @netidok.hu-végződésű e-mail címre küldeni, mert egyikőtök sem veszi a fáradtságot, hogy megnézze legalább hetente egyszer az e-mailjeit. Szeretném megkérdezni, hogy miért van ez? Miért nem használja senki sem a Netidőkös e-mail címét? Balázst Gmail-es címen sem tudom utolérni, Árpinak pedig szintén küldtem már egy mailt, amiben arról érdeklődtem, hogy miért nem lehet az MR2.hu-n lévő híreket RSS-ben olvasni. Arra sem jött válasz. Árpit mostanában már a Wiindows Live Messengeren sem látom sohasem bejelentkezve, pedig szerettem volna már vele emiatt beszélgetni! 

Kedves Asztaltársaság, ezen az elven ideje lenne változtatnotok, mert ha sehol sem lehet titeket elérni, azzal nem lesztek népszerűek, az biztos, és ne az legyen a "karácsonyi ajándék", hogy " ma elbújtok és ég velünk, többet titeket nem látunk"! 

Ha változna a helyzet, megköszönném. 

Üdv, Marcell

kedd, december 23, 2008

Újabb lépés a googleizmus felé!

http://news.google.hu/

Immár magyar nyelven is elérhető a Google híroldala. A kihagyhatatlan BETA logó, némi szín és itt-ott néhány bélyegkép jellemzi az egyébként puritán oldalt.

Bal oldalon a tematikus válogatás menüpontjai és természetesen a feliratkozáshoz nélkülözhetetlen link. A jobb felső sarokban részletes keresésre utasíthatjuk az oldalt, valamint kérhetjük a még egyszerűbb külcsínű szöveges változatot.

Mindezek felül pedig kapunk némi szerkesztési lehetőséget is. Azon felül, hogy mely ország híreit szeretnénk olvasni - nyelvtanulók figyelem! - kivehetünk témákat, megszabhatjuk mennyi hír jelenjen meg egy témában a főoldalon, illetve változtathatunk a témák sorrendjén is.

Ennyi és nem több. Egyszerű, mondhatni fapados. Ám a mai weblapok általános stílusa mellett - csicsás, flashelt, szkriptelt, zenés, videós, képekkel agyonvágott, reklámokkal terhelt -, egészen pihentető a szemnek.

Nekem tetszik! :-D

hétfő, december 22, 2008

Meghalt az XP? Éljen az XP! :-D

http://nonstopuzlet.hu/story.php?sid=12792

Mosolyogva olvastam a fenti linken található cikket. Ha egészen jól értettem, itt előre telepített XP-s rendszerekről van szó. Most tegye fel a kezét az a kedves olvasó, aki előre összeállított konfigurációt használ! Gyanítom, nem túl sok kezet látnék a magasban.

Ez alól egy kivételt tudnék hamarjában említeni: a hordozható gépeket. A net- és notebook piac pedig egyre inkább beleerősít. Gyanítható, hogy ez az akció inkább nekik szól, semmint az asztali számítógépek felhasználóinak.

Apró lelkiismeret furdalás mellett, de át tudnám költöztetni egy új asztali gépre a mostani rendszeremet. Sajnálatos, hogy jelenleg ennyire erőltetik a Vistát. Nem, nem vetem el zsigerből, nem szidom ismeretlenül. Csak abból vonok le következtetést, amit olvasok, látok, hallok a Vistáról. Rengeteg hasznos és jó újítás van benne, ezt készséggel ismerem el!!! Jó rendszer, de nekem nem szimpatikus.

Nem akarok csak azért egy erősebb konfigurációt venni, hogy biztonsággal fussanak a programok az operációs rendszer amúgy sem kicsiny rendszerigénye mellett. Nem akarok erősebb konfigurációt venni csak azért, hogy átlátszóak legyenek az ablakaim meg még sokféle látványos effekttel legyek gazdagabb. Kikapcsolható, nem is vitatom, de az én igényeimet bőven kielégíti egy új háttér is. Továbbá nincs kedvem meghajtóprogramok után vadászni és vacakolni a hangokkal, régi játékok életre keltésével. (Bár ha jól emlékszem, a Windows7 is azt a driver csomagot fogja használni, amit a Vista.)
Azt már nem is említem, hogy hadd tegyek azt, amit akarok a saját gépemen, anélkül, hogy az operációs rendszer folyamatosan hülyének nézne, s ennek hangot is adna. Meglehet, a véleményem talán elavult információkon alapszik, s mindezek már megoldott problémák. Egy azonban továbbra sem megoldott: a Vista ára.

Anno kifizettünk egy XP-t, körülbelül 25ezer forint volt. Most egy új Vista legolcsóbban szintén ennyi, s ez éppenhogy csak többet tud a mostani XP-nél. Egy Home Premium már a 30ezret karcolja. Nem a kalózverziókat támogatnám - s a Linux ingyenességét sem hoznám fel, annak az ingyenességnek is megvan az ára -, de amikor egy átlagos gép ma 100-150ezer környékén található, a 30ezres Home Premium OEM picit sok - nekem. Pláne, hogy mint mondtam, nem is igazán "jön át".

Szomorú vagyok, hogy az asztali gépek tulajdonosainak komoly kompromisszumot kell kötniük, ha továbbra is XP-t akarnak használni. Netán már jogi aggályokat is felhozhat egy rendszer költöztetése, ha a felhasználók nem akarják a fejüket a MicroSoft jármába hajtani. :-(

(A fentiek az én véleményemet tükrözik, személyes benyomásaimra, emlékeimre alapoztam. Ha azóta változott a helyzet, örömmel fogadok bármilyen kiigazítást!)