hétfő, március 09, 2009

www.modemidok.hu = Adapter Webáruház = Ágens Portál napraelkészületlensége

Az Ágens Portálon úgy tűnik, nagyon melléfogtak az oldal szerkesztői, Laufer Laci és Kömlődi Ferenc. Az ottani link ugyanis a már _nagyon_ régóta megváltozott www.modemidok.hu oldalra hivatkozik, jelezve az oldal "naprakészségét". De ezzel még nem is lenne különösebb baj, ha az Adapter Webáruház nem vette volna meg időközben ezt a domaint magának, mert ez jelzi, hogy az Ágens Portál nemigen követi a Netidők eseményeit a weboldallal kapcsolatban, jól látszik már a hivatkozáson magán is. Azon meg végképp, hogy nem cserélik még mindig le a hivatkozás logóját...ha legalább nem MODEM IDŐK, hanem Netidők állna ott...de nem...ennyire nem telik nekik...most viszont már az Adapter.hu-ra kéne, hogy a logó hivatkozzon!

Amúgy erről tudott valaki, hogy az Adapter.hu mikor vette meg ez azt oldalt, illetve hogy kapott-e rá egyáltalán engedélyt a Netidőktől vagy a Magyar Rádiótól?

Free-World 3: vasútszimulátorok - OpenBVE vs BVE Trainsim 2.6

A mostani bejegyzésben a már a Netidőkben 2006-ban IST által bemutatott BVE Trainsim 2.6-nak az immár egy teljes éve fejlesztés alatt álló folyamatosan bővülő vetélytársát, a nyílt forráskódú OpenBVE-t mutatom be. A játék teljesen a BVE-n alapszik, nagyrészt ugyanazon pályaparancsokkal, így szinte teljesen kompatibilis a BVE 2.6 pályáival, ám jóval több lehetőséget nyújt, amiből elsősorban a külső nézetet és az animált objektumok megoldását kell kiemelnem. A külső nézet a pályákra és vonatokra egyaránt vonatkozik, utóbbinál belső nézetet is lehet készíteni! Ez utóbbira egy teljesen új típust, a Bombardier "Flört" Talent 2-t tudom egyből megemlíteni, amit belső nézettel egy a tél végén általam megismert OpenBVE-hez fejlesztő sárosdi srác, Vasutasádám készített. Ugyan én az OpenBVE-t a viszonylag magas gépigénye miatt ritkán, vagy inkább csak akkor használom, ha egy erősebb gépnél ülök, de a screenshotok meggyőztek, nagyon szépen kivitelezett virtuális vonat jött össze, csak ajánlani tudom a letöltését, amit hamarosan ezen az oldalon érhettek el: Vasutasádám. Igaz, ez a oldal egyszer már bezárt, de éppen tegnap írta nekem Ádám Google Talk-on, hogy hamarosan újra megnyitja az oldalt, és akkor már le is lehet tölteni a vonatot, valamint félig-meddig közös pályaprojektjeink, a Sárbogárd-Sárosd, a Sárbogárd-Börgönd illetve a Budapest-Vác nagyvasúti vonalak béta változatait. A fejlesztői blog, amit Ádámmal közösen szerkesztek, ITT található, tegnap raktam fel a béta változatokról egy-egy screenshotot (Igaz, a Sárbogárd-Börgöndről még nem, de hamarosan az is várható lesz)!

Ádám és én között a fejlesztések terén az a legnagyobb különbség, hogy én a "klasszikushoz", a BVE 2.6-hoz építem a pályákat, amiben főleg az egyelőre nem túlzottan sok tapasztalat és főképp a gépem gyengesége az ok, Ádám viszont már OpenBVE-hez építi a vonatokat és a pályákat - ez legfőképpen az eddig kb 10 db animált objektumból látszik, amik közül két példát említek: az egyik, hogy a háttérképen esik az eső, és elég borús, ködös időben játszunk, míg a Budapest-Vác pályán a téli sötétség látható, csillagos éggel megyünk szembe (határ a csillagos ég!); a másik pedig egy szembejövő tehervonat a melletünk haladó másik vágányon.

Ha mindez felkeltette az érdeklődéseteket (akár a 2006-os IST-féle bemutató után ismét), akkor az itt látható néhány link valamelyikére kattanjatok rá, vagy írjatok kommenteket / e-maileket nekünk! Címeink: Gothpaladinus illetve Vasutasádám.
Linkek:

A témától teljesen OFF témakör, hogy az Asztaltársaság extagja, Cati éppen a mai napon töltötte be 27. életévét. Kívánunk neki ezúton is Boldog Születésnapot és kellemes hetet!