vasárnap, május 26, 2019

Főbb újdonságok a műsor életéből - névváltozás, technikai fejlesztések 2018/2019-ben

Sziasztok!

Immár valamivel több, mint két éve csatlakoztam a műsor készítői közé operatőrként (és immár néhanapján rendezőként is), bár már nagyon rég (csaknem két teljes éve) nem írtam ide, pedig van mit, ugyanis jelentős változásokon mentünk keresztül az elmúlt egy évben.

Nos, az első és a leglényegesebb azt kiemelni, hogy a műsor 2018. május 22-től PosztmodeM néven jelentkezik. Erre a névváltoztatásra amiatt volt szükség, mert ugyebár a DTM a túraautóverseny (Deutsche Tourenwagen Masters) hivatalos megnevezése, s mivel egyszer már kényszerült az elődműsor egy több, mint tíz éven át elhúzódó per következtében névváltoztatásra (MODEM IDŐK -> Netidők, 2006.03.02), mi most a pert meg akartuk előzni, így inkább időben léptünk és sikerrel is jártunk az átállás terén, így a blog címét is átírtam. A névváltozás bejelentését az alábbi, 2018. május 8-án rögzített két perces adásrészletben láthatjátok.

A másik az, hogy 2017 novemberében átköltözött a Hyp-R stúdió a Lurdy Házból a Palotanegyedbe, így azóta a mi műsorunk is az új helyen készül.

A harmadik, ami lényeges - s itt indul a technikai rész -, hogy 2018 őszén kamerát és közvetítő gépet is váltottunk, így a továbbiakban az eddigieknél sokkal szebb vizuális minőségben élvezhetitek az adást; az új kamerával (ami egyébként egy mintegy nyolcéves professzionális Sony videokamera) az eddigieknél sokkalta finomabb mozgásokat tudunk kivitelezni, így a kép egyrészt sokkalta stabilabbnak hat, másrészt az eddigi digitális zoom helyett már optikai ránagyítást használunk, a nagyítások is csak szép nyugodt tempóban zajlanak, s hát természetesen összehasonlíthatatlanul élesebb, zajmentesebb, mégis részletgazdagabb a felvétel a korábbi, Logitech webkamerás módszerhez képest, ill. a fókuszt és az expozíciót is immár fixen szabályozzuk, ami a nagyításoknál lesz lényeges igazán. Sőt, mi több, ez a kamera már 60 FPS-es képfrissítésre is alkalmas, így a kép is sokkalta folyamatosabb, noha igaz, eleinte még "csak" 50 FPS-t használtunk ki belőle, de némi adástechnikai kísérletezést követően május 21-től már 720p 60 FPS minőségben közvetítünk élőben, ahogyan az 2019-ben is már szinte minden komolyabb adástól elvárható. Összehasonlítás végett alább megtekinthető az utolsó webkamerás adásunk és az egyik, már 2019 áprilisi adásunk - alighanem egy látássérült is észreveszi az óriási különbséget, hát még egy jól látó személy! :)



Ezenkívül a 2019-es május is hozott magával egy technikai kísérletezést, ami egészen pontosan a stúdiós hátteret illeti: a korábbi 50 helyett 60 FPS mellett a bluebox technikával próbálkoztunk meg a legutóbbi, 2019. május 21-i adásban, bár ez még alighanem finomhangolásra fog szorulni, ugyanis a közvetítő gép hardverének ez már észrevehetően sok volt, hogy HD felbontású animált háttérképet teszünk magunk mögé: adás közben meg is adta magát az animáció és statikussá vált, ráadásul ettől már a hang is meg-megcsuklott a 80 százalékot is meghaladó CPU-használat során, szóval valószínűleg a következő adástól kezdve inkább a statikus háttérnél fogunk maradni. Mindenesetre megmutatok egy részletet abból, hogy így most milyenné vált a megjelenés (a teljes adás felvételére még várni kell néhány napot, hogy megjelenjen).

Nem mellesleg a YouTube egyik leghasznosabb új funkcióját, a premiert is alkalmazzuk immár az utómunkával feljavított teljes adás bemutatásához, így akik feliratkoztak a PosztmodeM YouTube-csatornára, külön emailt és push értesítőt is kapnak automatikusan a premier kezdetéről, ezzel biztosítva, hogy ne kelljen a lényegről lemaradni. :)

A végére pedig kicsit reflektálok a legutóbbi itteni posztban leírtakra. A podcast szerepét fokozatosan leépítettük az új stúdióba átköltözésünk óta, ugyanis az előző posztban említett Látható Rádió váltotta fel a korábbi podcast szerepét; az adásaink immár leginkább videós/képi bejátszásokra s azok kommentálására, megbeszélésére, ill. előre rögzített és élő Skype-kapcsolásokra épülnek, tartva a jól bevált talkshow jellegét. S mivel akkoriban azt írtam, hogy négy részre szedtük az adást, most azt kell mondanom, hogy ezt azóta visszacsináltuk a hagyományos, egy az egyben rögzítésre kerülő adási formulára, így napjainkban a kéthetente kedd esténként 45-50 perc körüli adáshossz a jellemző, bár mivel már nem vagyunk a Magyar Rádió kötelékében, így néha ha úgy jön ki a lépés, sikerül az egy teljes órás időtartamot is megközelíteni. Erre éppen a legutóbbi, 2019. május 21-i adásunk egy jó példa, annál ugyanis az élő közvetítés nem kevesebb, mint 58 percen át tartott, s ez még utómunkával is csak 56 perc körülire fog rövidülni, tehát így is majdnem meglesz az egy teljes óra.

Nem is nagyon szaporítanám most tovább a szót, inkább már csak annyi: a következő adásunk 2019. június 4-én, kedden este fél 7-kor fog jelentkezni. Kellemes tavaszzárást kívánunk mindenkinek, s reméljük, elnyeri tetszéseteket a korszerű adástechnika! :)

2 megjegyzés:

Anny írta...

Mi van most az adással? Lesz mégvalaha szereped benne?

Hogyan kell írta...

Ok