hétfő, október 03, 2016

Netidők -> DTM, MODEM IDŐK 15 éve, Gyu gyászjelentés, blogfrissítés

Kedves Hallgatók és Olvasók!

Hat év rengeteg idő. De pontosan ugyanannyi, mint amennyi ideje nem használtam érdemben a Bloggert. Nem csak ide a NIBKO-ra, de a saját személyes blogomba sem írtam azóta új bejegyzést, pedig mostanra úgy érzem, eljött az ideje, úgyhogy oda is fogok írni rövidesen valami terjedelmeset.

Na de lássuk csak... Mi is történt azóta, ami igazán lényeges?

Mindenekelőtt talán a leglényegesebb változás az, hogy a Netidők mint rádióműsor megszűnt, az MR-2 Petőfi Rádió már nem ad helyet számára, és a honlapja sem létezik már. Viszont új néven, podcast formában igen hamar vissza is tért az adás, ez lett a Szalay Dániel által üzemeltetett Vipcast oldalán található DTM, avagy a rövidítést felbontva: Digitális Talkshow Mindenkinek - hiszen ne feledjük: már 2003-tól kezdve ezzel a szlogennel indult az akkoriban még MODEM IDŐK néven ismert rádióműsor is a Más-sáv szignálja után közvetlenül.

A továbbiakban ezt a blogot is DTM Baráti Kör Online néven fogom fenntartani, hogy látható legyen mindenki előtt, hogy ha sajnos a Netidők hivatalos honlapját már csak az Internet Archive segítségével lehet megtekinteni, hogy milyen is volt anno, amikor még üzemelt az oldal - a hangarchívum meg már onnan sem érhető el, csak az egyes műsorok tartalmát összegző szövegek, meg a szignálok és az extra MP3-ak (szerencsére legalább azok onnan azért még letölthetők, ha más nem is) - legalább ez a nyolcéves hallgatói/rajongói blog kapjon egy kis törődést így hat évnyi szünet után.

A másik legjelentősebb hírünk az, hogy sajnos néhai Hírsziporka-Mesterünk, Dragon György (Gyu) Újév után alig pár nappal egy igen súlyos betegség következtében 49 évesen eltávozott az élők sorából. A legelső DTM adás felvételén még éppen jelen volt, a másodikat viszont már pont nem érhette meg...

Én személy szerint 2011 nyara óta állandó látogatója vagyok a dél-dunántúli országrésznek, és amikor Százhalombattán utazok keresztül, mindig eszembe jut Gyu, mivel ott élt... Egy-egy könnycseppet el is szoktam olyankor morzsolni magamban, mert azért mégis személyes ismerősömként egy jó barátomként tartottam őt, és hát a sziporkázó hangulatú hírmesélőkéje nagyon-nagyon hiányzik azóta is a műsorból, és természetesen a GameStar magazin Arénájából is... Az Űrcsilliárdos Intergalaktikus békéje legyen veled, barátom, Gyu!

Visszatérve a blogra kicsit: a napokban kap egy jelentős frissítést a blog, a mára nem működő widget-ek és script-ek eltávolításra kerülnek, helyettük új, korszerűbb oldalelemeket veszek fel, ill. a linklistát is aktualizálom rajta.

Másfél héttel ezelőtt megtaláltam a PC World magazin 2001. novemberi számának CD-mellékletét, így arról előkerültek a 2001. szeptemberi MODEM IDŐK adások. Mivel az eredeti Internetes letölthetőségük megszűnt ezeknek a felvételeknek, ezeket mindet fel fogom tölteni a YouTube-csatornámra és be is ágyazom őket ide a blogra (a Szeptember 27-i adás felvételét, amiről egyedülálló módon az Internetes RealVideo-alapú videoközvetítés teljes, háromnegyed órás felvétele is fennmaradt az említett lemezen, pont tegnap éjszaka töltöttem fel, akik szemfülesek, már láthatják a csatornámon). Hiszen gondoljunk csak bele: immár több, mint 15 éves adásokról van szó, és ami bennük elhangzik, az mind színtiszta kordokumentum, de egyúttal történelem is. A NYC WTC 9/11-ről szóló különleges adásról nem is beszélve...

Mindezt pedig úgy gondolom, hogy a mai fiatalságnak is meg kell ismernie, hogy valós, hiteles, tudományos képet kapjanak arról, miről szólt a szerencsére azóta is páratlan jelentőségű amerikai terrortámadás körüli időszak, és hogy gondoljanak csak bele: amik akkoriban még forradalmi újdonságoknak számítottak (mint pl. a GPS-alapú traffipax-előrejelzés autósoknak, ill. a szervermeghibásodások, valamint a szerver és kliens közötti kapcsolat minőségének előrejelzési lehetősége), mára mennyire a világ legtermészetesebb dolgainak minősülnek, hogy mindez adott a hétköznapi átlagember számára, de mennyire más volt ez akkoriban!

Így elsőre ennyit szerettem volna összegezni, rövidesen újabb poszttal jelentkezem és előkészítem a nagy frissítést.

Üdv, Gothpaladinus (főadminisztrátor)
Megjegyzés küldése